Apollo 17: NASA'dan Ay'a veda (1972.12.07)

7 Aralık 1972 tarihli bu yolculuğun ekip, Eugene Cernan, Ronald Evans ve Harrison Schmitt'den oluşuyoru. Schmitt bir jeologdu. Challenger adlı modülle yüzeye inip araştırmalar yapıldı.

1972 tarihli Apollo 17 Ay'a yapılan son yolculuktur. Ay'a yapılan bu yolculuklardan sonra insanlı seferlerin başka gezegenlere yapılma fikri doğmuştur; ama yolculuk zamanlarının çok uzun ve projelerin aşırı masraflı olması bu düşünceleri şimdilik bastırmıştır. Gelecekte uzay teknolojisinin ilerlemesiyle bu tür yolculuklar da mümkün olabilecektir. Apollo 17'nin yolculuğundan sonra Ay'a bir daha insanlı yolculuk yapılmaması da kamuoyundaki heyecanı söndürmüştür. Yolculukların bir anda kesilmesi ise değişik inanışlar doğurmuştur. "Ay'da uzaylıların tesislerine mi rastlandı" ya da "uzaylılar insanlığın Ay'dan uzak durmasını mı söyledi" gibi dedikoduların ardından bunlara inanan kitleler hiç de yadsınacak boyutlarda değildir. Daha sonra yaplan Apollo 18 adlı film de bu komplo düşüncelerini içermektedir.

 



 

Ayrıca Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında aşağıdaki ünlü fotoğrafın adını sormuşlardı. Cevap Mavi Bilye (Blue Marble) tabiki de. Renge şekle bakın. Tabi ters çekmişler o ayrı...
Mavi Bilye
Dünya'nın Ay'a doğru seyahat eden Apollo 17 mürettebatınca çekilen fotoğrafı. Bu ay geçişi fotoğrafı Akdeniz'den Antarktika'daki güney buzul takkesine kadar alanı kapsar. Bu Apollo uçuşunda çizilen rota, güney buzul takkesinin fotoğrafının çekilmesini ilk kez mümkün kılmıştır. Güney yarıküredeki kalın bulut örtüsüne dikkat edin. Afrika'nın hemen hemen tüm kıyı şeridi görülmektedir. Arap Yarımadası, Afrika'nın kuzeydoğu ucunda görülmektedir. Afrika kıyıları açığındaki büyük ada Madagaskar'dır. Asya anakarası, kuzeydoğuda, ufkun kenarındadır.

Yorumlar